Póthaj ápolási útmutató

A póthaj fésüléséhez speciális hajkefére van szükség, melynek igen puha a sörtéje.(pl: Tangle Teezer). Hajhosszabbítás után naponta legalább kétszer kell fésülködni. Óvatosan, nem szabad a póthajat tépni. Nem szabad átfésülni az illesztési pontokat (főként durván nem), mert elmozdulhatnak.Az illesztések megóvása érdekében egyik kézzel tartani kell az éppen fésült tincseket és óvatosan biztosítani kell, hogy az illesztéseket ne érje kár. Ne felejtsd el lefekvés, illetve mosás előtt át fésülni.

Egy héten maximum 2-3 alkalommal érdemes megmosni, minden nap nem, mert akkor gyorsan kiszárad.A helyes pozíciót az ülő / álló helyzetben való hajmosás a zuhany alatt hátra döntött fejjel. Az illesztett részekre (hajtőre) ne tegyünk balzsamot, pakolást mert a tincsek megcsúszhatnak. Hajhosszabbítás után nem minden sampon alkalmas. Alaposan meg kell nézni a sampon és a balzsam összetevőit, semmiképpen ne tartalmazzon kőolajat vagy alkoholt, mert ezek oldják a keratint. Ezenfelül, tiltott összetevők is vannak, ezek az AHA savak, gyümölcssavak, citrid származékok. Ezek szárítják a póthajat, ezért ajánlatos kerülni ezeket. A hajbalzsam minőségére különösen oda kell figyelni. Mivel a póthaj élettelen, nem rendelkezik hajhagymával amely táplálja ezért speciális ápolást igényel. A legjobb balzsam az, mely tejproteint, jojoba olajat tartalmaz.Hajhosszabbitás után a legjobb ha, időnként hajpakolást is használunk. Könnyen fésülhetővé válik, hiszen hajhagyma hiányában a hidratáltságot biztosítja.

A legjobb megoldás, ha hagyjuk a hajat magától megszáradni. Vizesen ne fésüljük, vagy csak kifejezetten erre alkalmas hajkefével (pl: Tangle Teezer). Ha a hajformázás igényel, azt tegyük, amikor már törülköző száraz a haj. Használjunk hővédőt és ne szárítsuk a póthajat forró levegővel mert kiszáríthatja, illetve a keratinos illesztést is roncsolja a forró levegő. Szárítás után ápoljuk a hajat olajjal vagy live-in kondicionálóval.

A 100% emberi haj ugyanúgy göndöríthető, vasalható. Első sorban a hőmérsékletre és az ápolószerekre kell nagyon odafigyelni, mert ezek a leginkább roncsoló hatásúak. Hajhosszabbítás után sokkal hosszabb ideig tart a hajszárítás és a formázás mégis érdemes az időt befektetni, hiszen ezzel a póthaj minőségét megóvjuk. A hajvasalás és göndörítés nem lehet mindennapi tevékenység, mert még a legjobb minőségű hajvasaló is tönkreteheti a póthajat és a saját hajat is, ha túl gyakran van kitéve ennek a hőhatásnak. Legjobb megoldás, a keratinos hajegyenesítés mely tartós és ápolja a hajszálakat. A hajvasaló nem érheti a keratinos hőillesztést, mert hő hatására az oldódik. Hővédő használata elkerülhetetlen. Fújhatsz rá lakkot, csillámot, zselét, habot.

A strandon, fürdőzés közben figyelni kell arra, hogy a legkevesebb klóros víz érje a hajat. Amennyiben olyan helyen strandolunk, ahol termálvíz van, ott különösen figyelni kell a haj elfedésére, felfogására, mert még az ásványi anyagok kipárolgása és a magasabb vízhőmérséklet is veszélyeztetheti a póthaj és az illesztések minőséget illetve (főként a szőkéknél) elszínezheti a saját és a póthaj színét is . A napfény két szempontból is káros a hő és az UV sugárzás miatt. Ezért a nyári időszakra célszerű olyan hajápolót választani ami mind a kettőtől véd a nyári napokon.

Szoláriumozás tekintetében hasonlóak a szabályok, mint napozásnál. Sem a hőhatás, sem sugárzás nem tesz jót a póthaj minőségnek.

Hajhosszabbítás után nagyon oda kell figyelni arra hogy a tenger sós vize szárítja a hajat ezért megfelelően kell hidratálni.

A fent említett tanácsok elhanyagolása nem betartása: kócolódáshoz, töréshez, kiszáradáshoz és akár tincs vesztéshez vezethet ! Felvilágosított vagy festett hajak a nagyobb igénybevétel miatt a hordási ideje meg rövidül, mivel a haj szerkezete már nem tud regenerálódni.

Scroll to Top